Tip Belajar Online dan Bekerja Dari Rumah Semasa PKP | MyDunia - Your Lifestyle Portal
MyDunia Logo Login Sign Up MyDunia Logo Travel Shopping Inspirations Sell with MyDunia About us Contact us Travel Shopping Inspirations Sell with MyDunia About us Contact us Welcome Guest! Login Sign Up Back

Tip Jadikan Urusan BDR Sambil Pantau Anak PdPR Semudah ABC

Izza Yatim

28 May 2021

Copy

Done Copy!

Tip belajar kelas online semasa PdPR

Kredit: Ketut Subiyanto/Pexels

Tak dapat dinafikan ramai yang terkesan dengan pandemik Covid-19 ni. Ada yang terjejas pendapatan, ada yang alami tekanan mental akibat terlalu lama tidak berjumpa orang luar dan ada pula yang paranoid apabila terpaksa bertemu ramai orang setiap hari disebabkan tuntutan kerja.

 

Tidak kiralah anda seorang dewasa, pelajar sekolah mahupun kanak-kanak, semua orang terkesan dengan ujian yang menimpa sejak awal Mac 2020 sehingga kini. Dan bagi pelajar sekolah dan kolej serta ibu bapa, cabaran baru adalah sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) menggantikan pengajaran secara bersemuka sepanjang PKP ini serta tekanan ibu bapa yang Bekerja Dari Rumah (BDR).

 

 

Iyalah, mana nak sediakan kelengkapan PdPR untuk anak-anak, jika seorang tidak mengapa tetapi jika lima orang? Berapa banyak tablet, komputer riba, komputer meja perlu disediakan? Itu belum lagi masuk bab perlu bekerja dan pada masa sama memastikan urusan pembelajaran anak-anak berjalan lancar setiap hari.

 

Untuk para ibu bapa yang masih tercari-cari kaedah terbaik untuk memastikan kelas online anak-anak berjalan lancar sambil bekerja dari rumah, ini antara tip yang boleh anda lakukan.

 

#1 Siapkan makanan lebih awal

 

Sebaiknya siapkan makanan anda dan anak-anak di awal pagi, supaya anda boleh fokus dengan kerja. Bila-bila masa anak hendak makanan, bukan lagi masalah. Selain makanan utama, boleh sediakan minuman segera dan stok kudapan.

 

Sebab itu anda perlukan:

 

Codi Cafe Premium

Kopi Segera Codi Café Premium

 

Dapatkan Codi Café Kopi Segera di MyDunia.

 

Kombo Kopi + Teh Susu + Cham Hometown Premium Instant Hainan

Kombo Kopi + Teh Susu + Cham Hometown

 

Nikmati minuman panas dengan Hometown Kombo Kopi+The Susu+ Cham.

 

#2 Susun jadual 

 

Kelas online kebiasaannya hanya mengambil masa empat ke lima jam... Plan aktiviti yang sesuai untuk anak-anak anda lakukan selepas kelas. Antara aktiviti yang boleh dilakukan termasuklah mengemas rumah mengikut jadual, mengaji, membaca buku, bermain lego, aktiviti art and craft dan puzzles. Anda boleh dapatkan barangan ini secara online dan sebahagiannya boleh anda cari di Internet dan print.

 

Sebab itu anda perlukan:

 

Wireless Brother MFC-T910DW (Printer + Scanner + Copy +Fax) 

Mesin Pencetak Brother MFC-T910DW

 

Dapatkan Mesin Pencetak Wireless Brother sekarang.

 

Microsoft Surface

komputer Microsoft Surface untuk kelas online

 

Memudahkan kelas online dengan Microsoft Surface GO 2.

 

#3 Sistem reward 

 

Beri ganjaran untuk setiap perkara baik yang dilakukan anak-anak. Tak perlu mahal, tetapi perlu kreatif. Antara ganjarannya adalah beli makanan kegemaran anak-anak, mainan baharu atau tambahan masa bermain dan sebagainya. Anda boleh juga guna sistem mata ganjaran terkumpul untuk berikan hadiah yang lebih besar. 

 

Antara hadiah yang boleh anda belikan:

 

Pakaian sukan jenama Victor 

Ganjaran Pakaian Sukan Victor

 

Belilah T-Shirt Badminton Victor sebagai ganjaran untuk anak anda.

 

Headphone dengan microphone Edifier 

fon telinga dengan mic Edifier

 

Dapatkan Fon Telinga Edifier untuk anak anda mengikuti kelas online.

 

#4 Pastikan line internet laju dan terbaik 

 

Ni memang tak dapat dinafikan! Semua ahli rumah perlukan internet yang tidak tersekat-sekat untuk terus online. Bila internet lembap, mulalah masing-masing stress dan pekerjaan terganggu.

 

Sebab itu anda perlukan:

 

Wifi Router 

Tenda Wifi router untuk kelas online setup

 

Dapatkan Tenda Wifi Router untuk internet yang lebih laju dan stabil.

 

Ha, macam mana? Anda bolehlah gunakan tip yang kami kongsi ni. Barulah semua orang tak stress dan urusan seharian berjalan lancar.

 

--------

 

Kalau anda ingin membeli barangan keperluan harian, anda boleh dapatkan apa saja yang diperlukan di MyDunia. Dapatkan keperluan harian anda di sini.

 

Ada produk baharu yang ingin dijual? Biar MyDunia bantu anda dalam mencari lebih ramai pelanggan. Hantarkan butiran anda di sini.

 

 

Whatsapp

Copy

Done Copy!
Kelas Online PdPR BDR Bekerja Dari Rumah PKP Belajar Dari Rumah
Trending Now